Sakarya-Düzce-Bolu arasında 6 yıl içinde 6'dan büyük!

01 Temmuz 2019 - 15:48

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Denizi'nde beklenen büyük depremden önce, İzmit, Sakarya-Düzce-Bolu hattında hatırı sayılır bir deprem olacağı söyleyerek, bir kez daha uyarılarda bulundu.


Beklenen depremin yüzey dalgalarının dağılımını (en fazla hissedilme alanını) gösteren tahmini model
  Haber Merkezi -  İzmit-Sakarya-Düzce-Bolu hattında beklenen salınımın, İstanbul, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Ankara’nın kuzey ve batı kesimlerinde de etkin şekilde hissedilmesi beklenmektedir.
  Özellikle Hendek-Akyazı ilçelerinin merkez üssü olması beklenen 6,0 büyüklüğü veya üzerinde depremin Karadeniz Ereğli’ye uzaklığı 90-95, Zonguldak merkeze uzaklığı da 130-135 kilometredir.

Uluslararası alanda yerbilimleri çalışmaları ve deprem kestirimleri ile bilinen, yıllarca İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyeliği de yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmit, Adapazarı ve Bolu hattını kapsayan Sakarya Çukurunun bulunduğu alanda 2019-2025 yılları arasında Richter Ölçeğine göre, 6,0’ın üzerinde etkin salınım beklendiğini vurguladı.

Ercan, Sakarya çukurunda beklenen depremle ilgili ilk açıklamayı 2008 yılında kamuoyu ile paylaşmış ve 2013’ün eşik yıl olduğunun altını çizerek, 2025 yılına değin depremin beklendiğinin altını çizmişti. 

2019-2025 YILLARI ARASINDA…
Prof. Dr. Ercan şu bilgileri verdi: “ Sakarya’nın bulunduğu 750 ve bin kilometre kalınlığındaki yer katmanı jöle gibi. Bu da olası depremin şiddetini artırıyor. Hesaplarım doğruysa Sakarya çukurunda 2025 yılına dek hasar yapıcı deprem yaşanacak. O nedenle bazı yapıların onarılıp güçlendirilmesi yerine, yıkılıp yeniden yapılmasını daha doğru buluyorum. 2013 yılından sonra bu süreç başladı. Kuvvetle muhtemel 2025 senesine kadar da bu salınım gerçekleşebilir. Sakarya Çukuru’nda her an deprem olabilir. Beklenen depremin aletsel büyüklüğü 6,2’dir.  Bu kesim fazla enerji biriktirmeden kırıldığı için 6,2’nin üzerine çıksa da bu hatta yakın gelecekte 7,0’ın üzerinde deprem beklentisi zayıftır. Bölgenin zemin yapısından dolayı, depremin şiddeti aletsel büyüklüğe oranla daha fazla hissedilecektir. Depremin büyüklüğü ve şiddeti farklıdır.  

Kocaeli’nden başlayıp tüm Sakarya ili, Düzce ve Bolu’ya kadar olan bu bölüm, İstanbul’da sık sık deprem olmasını önler. Gelen gerginlik onda birikiyor. Bunu aktarırken de tek koldan yapmadığı için azaltarak iletir. Sakarya’nın davranışı daha kırılgan olmasa İstanbul’da deprem daha önce ve daha sık olurdu. Sakarya’daki Gölcük Depremi’nden sonra İstanbul’da bir deprem olmamasının ana nedeni budur. Marmara Denizi’nde beklenen ve İstanbul Depremi olarak adlandırılan deprem için ise en olası yıllar, 2040 ila 2050 yılları arasıdır. 2033’ten sonra risk artısı olmakla birlikte Marmara Denizi’nde iki deprem beklenmektedir. 2033 yılından sonra risk artışı söz konusudur." 

SAKARYA’NIN BÜYÜK DEPREMLERİ
Cumhuriyet tarihinde Hendek –Sakarya merkezli 20 Haziran 1943 tarihinde 6,6 büyüklüğünde,  Adapazarı-Mudurnu arasında 22 Temmuz 1967’de, 30 Temmuz 1967’de Akyazı merkezli 6,0 büyüklüğünde depremlerin ardından 32 yıl sonra 17 Ağustos 1999’da, Kocaeli Körfezi-Adapazarı arasında 7,4 (Düzeltilmiş büyüklüğü 7,6) büyüklüğünde Cumhuriyet tarihinin, 1939'daki 7,9 büyüklüğündeki Erzincan afetinin ardından ikinci büyük depremi gerçekleşti ve birçok kentte binlerce can kaybı ile büyük yıkıma yol açmıştı.

Kocaeli depreminden 87 gün sonra Düzce-Kaynaşlı merkezli yaşanan 7,2 büyüklüğündeki salınım da o zamanlar Bolu’nun ilçesi olan Düzce, Bolu hattı başta olmak üzere, Sakarya ve Zonguldak çevrelerinde de etkili şekilde hissedilmişti.

Uzmanlar Sakarya çukurunda, ortalama her 25 ila 32 yılda bir 6,0 ve üzerinde salınım oluştuğunu belirtiyorlar.    
                                                                 Araştırma (derleme) Haber: Timuçin ÖZAT