"7 YIL İÇERİSİNDE 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE"

Marmara Depremi ile ilgili jeoloji uzmanlarından farklı demeçler gelirken, en dikkat çeken ve ürperten açıklamayı Profesör Cenk Yaltırak yaptı. Büyük depremin 7 sene içerisinde olmasının beklendiğini vurgulayan Prof. Yaltırak; “Verilere göre, 7,5 büyüklüğünde olacak. Kırılacağı kesim ve hangi yıllar arasında olabileceği de belirlendi. Ancak sarsıntının iki buçuk dakika süreceğini söylemedim. Verdiğim bir örnekten ötürü yanlış anlaşılmış ve o şekilde aktarılmış" dedi.

"7 YIL İÇERİSİNDE 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE"

Marmara Depremi ile ilgili jeoloji uzmanlarından farklı demeçler gelirken, en dikkat çeken ve ürperten açıklamayı Profesör Cenk Yaltırak yaptı. Büyük depremin 7 sene içerisinde olmasının beklendiğini vurgulayan Prof. Yaltırak; “Verilere göre, 7,5 büyüklüğünde olacak. Kırılacağı kesim ve hangi yıllar arasında olabileceği de belirlendi. Ancak sarsıntının iki buçuk dakika süreceğini söylemedim. Verdiğim bir örnekten ötürü yanlış anlaşılmış ve o şekilde aktarılmış" dedi.

23 Ağustos 2019 - 13:01

17 Ağustos 1999 Gölcük-Kocaeli merkezli 7,4 büyüklüğünde yaşanan ve resmi rakamlara göre, 17 bin 480 can alan Marmara Depremi’nin 20’nci yılında, gözler bir kez daha Marmara ve özellikle mega kenti etkilemesi beklenen İstanbul’a çevrildi.
 
17 Ağustos felaketinin ardından Marmara Denizi’nde uluslar arası alanda çok sayıda çalışmalar gerçekleştirilmişti. Bu faaliyetlerden çıkan sonuçlara göre, 2000 yılında yapılan açıklamalarda, Marmara Denizi’nde, Orta Marmara Fayında, İstanbul’un 20-25 kilometre açıklarında 30 yıl içerisinde (2030 yılına kadar) 7,0’ın üzerinde salınım beklendiği kamuoyuna duyurulmuştu. Bu sürecin 19 yılı geçti…
 
“İKİ BUÇUK DAKİKA SÜRECEK HABERLERİ DOĞRU DEĞİL”
 
Yıllardır Marmara’yı incelediğini belirten Jeoloji Profesörü Cenk Yaltırak, önceki gün, Karar Gazetesine verdiği demeçte basına yansıyan, “Marmara Depremi 2,5 dakika sürecek” iddialarının doğru olmadığını ifade eden açıklamayı sosyal medyasından duyurdu. Verdiği örneğin gazeteci tarafından yanlış anlaşıldığını düşündüğünü kaydeden Yaltırak; “Bilimsel bir çalışmayı anlatırken karşıdakinin ne anladığı çok önemli. Özellikle bir gazetecinin haberinde, anlatılandan farklı anlamalar olabiliyor. Karar gazetesinde çıkan haber 17 ağustos akşamı yaptığım bir sunumdan yapıldı. Haberde deprem 2.5 dakika sürecek yazılı. Oysa verdiğim örnek, ridecrest 7.1 büyüklüğünde bir depremdi ve 200 km uzaktaki Los Angeles’te bir gökdelenin giriş katında 25 sn, 50 katında 2.5 dk sallanmaya neden oldu. Biz ise bu sefer 20 km yakındayız İstanbul’da çok sayıda yüksekk bina depremden uzun sallanacak” demiştim. Depremin süresi, büyüklük, yapı ve zemin durumuna göre de değişiyor. Gökdelenlerin üst katları depremin normal süresinden daha fazla sallanır. Gökdelenlerde esneme payı vardır. 
 
“TESPİT KESİN”
 
Marmara’nın yaklaşık  2 binlik yıllık büyük deprem istatistiklerinin etkilediği alanlarla birlikte bilindiğini söyleyen Prof. Yaltırak, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “ Tarihsel kayıtlarda 250’nin üzerinde deprem var. Bunlardan 38’i çok büyük. Özellikle, ‘Küçük Kıyamet’ olarak anılan 1509 İstanbul Depremi büyük yıkım yapmış ve yüzlerce kilometre uzaklıktan bile hissedilmiş. Daha eski olarak 557, 989’da da büyük depremler yaşanmış. Ayrıca, 1766 ve 1894 depremleri de İstanbul ve çevresinde ciddi yıkımlara ve can kayıplarına neden olmuş. Marmara Denizi’nde beklenen İstanbul’a yaklaşık 20 kilometre mesafedeki deprem 1766’dan beri gerilim biriktiren kesimde ve 7,5 büyüklüğünde yaşanacak. 2026 yılına kadar olma ihtimali yüksek ve her an olabilir. Devlet ve millet olarak artık depremin ne zaman olacağı ve kaç büyüklüğünde olacağı tartışmalarını bırakıp önlemlerin daha hızlı şekilde alınması gerekiyor. Bilimsel olarak depremin nerede, kaç büyüklüğünde ve hangi yıllar arasında olabileceği biliniyor ve konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor.”
 
BİRÇOK KENT ETKİLENECEK…

Marmara Denizi’nde beklenen salınımın, tüm Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi’nin özellikle kuzeyi, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’de de zemin ve yapı kalitesine göre hissedilmesi ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan, dayanıksız ve sıvılaşmaya yatkın zeminlerdeki yapılarda çeşitli derecelerde zararlara yol açması beklenmektedir.   
 
ALMAN JEOLOG: 7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE…
 
17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde açıklama yapan Alman Jeolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, Marmara Denizi’nde 30 yıl içerisinde 7,4 büyüklüğünde beklenen depremin olasılığını yüzde 70 olarak duyurmuş ve sonuçlarının çok dramatik olabileceğine dikkat çekmişti.  
 
Deprem uzmanlarından olası depremin büyüklüğü ve kırılmanın başlayacağı yer ile ilgili çok farklı açıklamalar geliyor ve kamuoyunun da kafası karışıyor. Ancak uzmanların hemfikir oldukları konu başlığı, Marmara’da İstanbul ve çevresini de etkileyecek bir depremin olacağı… Ayrıca, Marmara Denizi dışında diri faylarla çevrili olan Türkiye’nin 15 yerinde de büyük depremler bekleniyor. Marmara’da bir değil 2 deprem bekleniyor. Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde de gelecekte etkin depremlerin geçmişte olduğu gibi gelecekte de olacağı bilinmektedir.
 
                                                                                     Derleyen: Timuçin ÖZAT
   
 
 

Bu haber 3505 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum