Bartın Depremi'nin 51'inci yılı…

Felaket, 1968’in 3 Eylül sabahında meydana gelmişti. O zamanlar Zonguldak’ın ilçesi olan Bartın’da yıkım ve onlarca can kaybı olmuştu.

Bartın Depremi'nin 51'inci yılı…

Felaket, 1968’in 3 Eylül sabahında meydana gelmişti. O zamanlar Zonguldak’ın ilçesi olan Bartın’da yıkım ve onlarca can kaybı olmuştu.

Bartın Depremi'nin 51'inci yılı…
03 Eylül 2019 - 18:25

Haber Merkezi – Merkez üssü Amasra açıkları olan 6,6 (bazı kaynaklarda 6,5) büyüklüğündeki salınım, 3 Eylül 1968 saat 10.20’de meydana gelmişti. Özellikle, Amasra kasabasında ağır yıkımların oluştuğu, 29 kişinin yaşamını yitirdiği deprem, küçük tsunami (süpürtü) dalgalarına da neden olmuştu. Sarsıntıdan 1 dakika sonra kıyıya ulaşan ilk dalganın karadan 100 metre kadar içeriye girdiği, birkaç dakika sonra gelen ikinci dalganın da kıyıdan 60 metre kadar içeriye girdiği tespit edilmiştir. Yerel tsunamiye şahit olanlar odun parçalarının, tekne kızaklarının ve sandalların sürüklenerek karaya savrulduğunu belirtmişlerdir.

Felaketin yaşandığı sabah Amasra’nın pazarı olmasından yıkılan evlerin bir bölümü boştu. Aksi durumda can kaybının daha fazla olabileceği aktarılmıştı. 2 bin 478 binanın ağır hasar gördüğü veya yıkıldığı kayıtlara geçmiştir.  

Amasra ve Bartın ile köylerinde yıkıma yol açan sarsıntı, Zonguldak, Karabük, Düzce, Bolu ve Kastamonu’da da hissedilmişti. Artçı şoklar sebebiyle Amasra, Bartın ve Zonguldak’ta halk günlerce evlerine girememişti. Ayrıca, Bartın çevresinde etkili olan kuvvetli yağmurda Kızılay’ın çadırlarında konaklayan vatandaşların koşullarını daha da zorlamıştı.

YİNE OLABİLİR!

1968 depremine kadar Bartın ve çevresinde böyle bir deprem olabileceği bilinmiyordu. 1996 yılında hazırlanan deprem haritasında Bartın ve Amasra birinci derece deprem bölgesi içerisine alınmıştı. Ancak, 1 Ocak 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan “Deprem Tehlike Haritası”nda Bartın ve çevresinin ikinci derece kapsamına alındığı gözlemlendi.

Jeologlar gelecekte Bartın’da, Amasra depreminin bir benzerinin tekrarlanabileceğini kaydederek, felaketlere karşı bilincin daha hızlı şekilde artırılması gerektiğini sık olarak ifade ediyorlar.

Diğer yandan, Deprem Tehlike Haritasının orijinal haline e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.





                                                                                                       Haber: Timuçin ÖZAT
 

Bu haber 1365 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum