Davetsiz misafir: Ebabil

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, eve giren kuşu dini hikayelere konu olan Ebabil kuşu olduğu öğrenildi.

Davetsiz misafir: Ebabil

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, eve giren kuşu dini hikayelere konu olan Ebabil kuşu olduğu öğrenildi.

Davetsiz misafir: Ebabil
04 Temmuz 2019 - 15:17

Haber Merkezi -  Alaplı ilçesinde, 3 Temmuz Çarşamba, gazetemiz Yenihaber’in Haber Müdürü Fedai Kaçar’ın Kabristan Caddesinde ikamet ettiği eve balkondan sabah saatlerinde kuş girdi. Kuşa yem ve su verdikten sonra çatıya bıraktığını belirten Kaçar,  fotoğrafını sosyal medyada paylaştıktan ve internette yaptığı araştırmadan sonra cinsinin Ebabil olduğunu öğrendiğini söyledi.

EBABİL’İN ÖZELLİKLERİ

Göçmen kuşlardan biri olan Ebabil, Kuran-I Kerim’de de yer alıyor.  

Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen, dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

Dini hikayelerde yer alan Ebabil kuşu, Türkiye'de Nisan ayından itibaren görülmeye başlar, Eylül ve Ekim aylarında da güneye göç etmeye başlarlar. Fil suresinin anlattığı Ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz ve uzun süre havada kalma özelliğine sahiptir. Bu kuşlar yüksek seviyede uçarken uyuyabilmektedirler. Ebabil ayrıca, geceleri gören bir türdür.

Diğer yandan, yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Genellikle, sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramamaktadırlar.

Kış aylarında Türkiye’de görülmeyen Ebabil kuşları, 26-27 sene yaşayabilmektedir.

Türkiye'de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yaklaşık yüzde 90'ını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır.

Türkiye'de Nisan ayında görülmeye başlar, Eylül ve Ekim aylarından itibaren güneye göç ederler.
 
                                                                                       Haber: Timuçin ÖZAT



Bu haber 6912 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum