Ekim'de 30 derece olursa şaşmayın!

Takvimsel olarak yaz sezonunun son demlerinin yaşandığı bugünlerde, mevsimsel tahminlere göre sıcak sezon uzayacağa benziyor.

Ekim'de 30 derece olursa şaşmayın!

Takvimsel olarak yaz sezonunun son demlerinin yaşandığı bugünlerde, mevsimsel tahminlere göre sıcak sezon uzayacağa benziyor.

Ekim'de 30 derece olursa şaşmayın!
04 Eylül 2019 - 15:20

Haber Merkezi – Küresel Isınma ve İklim değişikliği birçok ülkenin gündeminde yer alırken, Türkiye genelinde özellikle son 10 yıldır yaz sezonları uzuyor, sonbahar geç geliyor. Öyle ki  sene önce Zonguldak’ta yaz boyunca görülmeyen sıcaklık 12 Eylül’de ölçülmüş ve sıcaklık 36 dereceye, Ereğli, Alaplı ve Devrek ilçelerinde de, 37-38 derecelere ulaşarak, il ve ilçelerde 60 yıllık kayıtlarda yer almayan sıcaklık ölçülerek, Eylül sıcaklık rekoru kırılmıştı. 6 Ekim 2003 tarihinde de, 2003 yaz sezonunda o denli ölçülmeyen sıcaklık, güz ortasında görülmüş, Zonguldak’ta sıcaklık 35, Ereğli ilçesinde de 36 dereceye ulaşmış ve Ekim sıcaklık rekoru yenilenmişti.

Yağışlardaki dengesizlik ise yaz ve kış mevsimlerine damga vurmaya başladı. Taşkınlara yol açan yağışlar ve fırtınalar hem daha sık görülüyor hem de çok sayıda kentte şiddetleri artıyor. 2019 Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında can kayıpları, hasar ve bazı yerlerde de yıkımlara sebep olan sel felaketleri yaşandı. Bazı kentlerde yaz yağışları ortalamaların çok üzerinde gerçekleşti. Son yıllarda da kıyı kesim ve kent merkezlerinde kışın kar yağışları miktarında önemli azalma yaşandı. 2019-20 kış sezonunun asıl geçeceği ise henüz netlik kazanmazken, mevsimsel tahminler ülkemizde sonbaharın ılık ve sıcak geçeceğini gösteriyor. Ayrıca, zaman zaman da kuvvetli sağanaklar ve etkin rüzgarlar oluşabilir.


Mevsimlik tahminler, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu ve çoğunluğu Avrupa Birliği üyesi 34 ülke tarafından desteklenen Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) mevsimlik tahmin modeli veri ve ürünleri temel alınarak hazırlanmaktadır.

Ağustos’ta hazırlanan ve Eylül, Ekim, Kasım aylarının genel sıcaklık ve yağış öngörülerinin paylaşıldığı ayda bir duruma göre de ayda 2 kez güncellenen mevsimsel tahminlerde Türkiye’nin büyük bölümü sıcak ve bol yağışlı tarafta gösterildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) sitesinde paylaşılan Sonbahar genel tahmininde, Eylül ayında sıcaklıkların mevsim normallerinde bazı günler yer yer normallerin biraz üzerinde olması bekleniyor. Yağışlarında genel olarak mevsim normalleri ve biraz altında olacağı tahmin edildi.

ILIK ve SICAK EKİM
Güzün en çok hissedilmeye başlandığı Ekim ayında sıcaklık ortalamalarında Eylül’e göre kademeli azalmalar yaşansa da sıcaklık ortalamalarının Ekim ayına göre, iç ve doğu kesimler başta olmak üzere ülkenin neredeyse tamamında normallerin üzerinde olacağı, yağışlarında normaller civarında olması bekleniyor. Ortalama sıcaklıkların iç kesimlerde daha fazla olabileceğine yer verildi.

ILIK ve BOL YAĞIŞLI KASIM
Sonbaharın hatta ikinci yarısı kış soğuklarının iyice hissedilmesi gereken Kasım ayında da sıcaklıkların ülke genelinde ortalamaların biraz üzerinde olabileceği, yağışların ise, Trakya ve İç Anadolu’nun büyük bölümünde normallerde, diğer bölgelerde ise normallerin üzerinde olması bekleniyor. Karadeniz, Marmara’nın, kuzeyi doğusu ve güneyi, Ege, Akdeniz, Doğu e Güneydoğu Anadolu’nun büyük bölümünde yağışların bol olması bekleniyor.

Özellikle Ekim ve Kasım aylarında bazı günler kuvvetli rüzgar ve yer yer fırtınaların etkili olabileceğine de bazı Uluslararası tahminlerde yer verilmiştir.

Diğer yandan, mevsimsel tahminlerin deneme aşamasında olduğu, yerel meteoroloji hadiseleri göremediği, genel sıcaklık ve yağış koşulları hakkında olasılıklar bazında tahminler paylaştığı unutulmamalıdır.
Ayrıca, genel sıcaklık tahminlerinin, yağış tahminlerine göre daha tutarlılığa sahip olduğu belirtilerek, yaz ve kış tahmin tutarlılığının genelde daha fazla olduğu notu düşülmüştür.

Bu arada, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların mevsim normalleri ve üzerinde seyretmeye devam edeceği, bazı bölgelerin dar alanlarında hafif-orta ve kısa süreli sağanak geçişlerinin olması bunların dışında yurt genelinde yağış beklenmemektedir.

                                                                                                   Haber: Timuçin ÖZAT
 
 

Bu haber 905 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum