Federasyon olma yolunda adım adım

Batı Karadeniz Romanlar Derneği, yeni proje faaliyetlerine hız kesmeden devam ederken, bundan sonraki hedefin yurt genelinde 10 Roman Sivil Toplum Kuruluşunu çatısı altında toplayacak federasyon olduğu açıklandı.

Federasyon olma yolunda adım adım

Batı Karadeniz Romanlar Derneği, yeni proje faaliyetlerine hız kesmeden devam ederken, bundan sonraki hedefin yurt genelinde 10 Roman Sivil Toplum Kuruluşunu çatısı altında toplayacak federasyon olduğu açıklandı.

Federasyon olma yolunda adım adım
03 Ağustos 2019 - 21:41

Haber Merkezi -  2014 yılında Karadeniz Ereğli’de kurulan Erkan Kazım Adak’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Batı Karadeniz Romanlar Derneği, 1 Ağustos 2016 yılında uygulanmaya başlayan ve 2017 yılı boyunca devam eden T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında; eğitim, istihdam, ekonomi, yaşam ve barınma şartlarının iyileştirilmesi, kültür, sanat, gezi, spor tanıtım konularında birçok faaliyeti başarı ile gerçekleştirdi. Bulunduğu bölge ile sınırlı kalmayan dernek yönetimi, farklı bölgelerde hatta proje kapsamında yurtdışında da etkinliklere imza attı, TBMM’de dönemin milletvekilleri ile toplantılar gerçekleştirmişlerdi. Çatısı altında kurulan Kadınlar ve Gençlik kolları yönetimleri de bu çalışmalara destek vermişti.

Yıllardır federasyon olma yolunda adım adım ilerleyen dernek yönetimi, devlet destekli “Sivil Toplum Gelişiminin Desteklenmesine Yönelik Roma Sosyal Eşitlik Federasyonu Kurulması” projesinin saha çalışmalarına da başladı.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği Genel Sekreteri Abdullah Bostancı, Proje Koordinatörü Fatma Sezen Katrancı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yoğun şekilde çalışmalar ve ziyaretler gerçekleştirildiğini kaydeden Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı E. Kazım Adak, yeni projenin detayları konusunda 3 Ağustos 2019 Cumartesi gazetemize şu açıklamalarda bulundu:  

‘DAHA GÜÇLÜ BİR OLUŞUM’
“Sivil Toplum Sektörü AB-Türkiye ilişkilerinin en dinamik boyutu olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA) 2014-2020 yıllarını kapsayacak döneminde sivil topluma yönelik çalışmaların yürütüleceği çerçeve programıdır. Sivil Toplum Destek Programı ikinci dönemi kapsamında hibe alan projeler faaliyetlerine 1 Nisan 2019’da başlanmıştır. Toplam 31 projenin hibe aldığı programın toplam bütçesi 3 milyon Avrodur. Bu kapsamda, Sivil Toplum Kuruluşların idari ve finansal sürdürülebilirliklerinin yanı sıra iletişim ve savunuculuk becerilerini artırmak, aktif yurttaşlığı ve STK’ların yerel, ulusal veya uluslar arası düzeyde karar alma süreçlerine katılımını teşvik ederek şeffaflıklarını ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek gibi öncelik alanlarına yönelik uygulamaların gerçekleştirmesine olanak sağlamaktadır.”

‘ROMAN SOSYAL EŞİTLİK FEDERASYONU KURULACAK’

Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin başarıyla hayata geçirdiği projeler ile deneyim kazandığını, mevcut yönetimin yanı sıra, gençlik ve kadın kolları ile koordineli şekilde hareket edildiğini söyleyen Başkan Adak; “Batı Karadeniz Romanlar Derneği ikinci Sivil Toplum Destek Programı  kapsamında, ‘Sivil Toplum Gelişiminin Desteklenmesine Yönelik Roman Sosyal Eşitlik Federasyonu Kurulması’ adlı proje ile hibe desteği almayı hak eden 31 proje içinde yer almayı başarmıştır.

Politika ve karar alma süreçlerine daha aktif ve demokratik katılımı sağlamak yoluyla sivil toplumun gelişimini desteklemesini amaçlayan söz konusu projede, Roman STK’ların daha iyi sivil diyaloğun sağlanması ve aktif demokratik katılım geliştirme konusunda kapasite oluşturmak, Roman STK’larının iletişim ve savunuculuk becerilerini artırmak için Roman Sosyal Eşitlik Federasyonu kurulacaktır. Proje Tanıtım Toplantısı, 23 Mayıs 2019 tarihinde Karadeniz Ereğli’de yapılmıştır. Toplantıda, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak, çalışmaların daha önceki projelerdeki gibi önce yerel düzeyde daha sonra ulusal düzende yapılacağını, federasyonun kurulumundan sonra aynı çatı altında toplanacak 10 Roman Sivil Toplum kuruluşunun sesinin birlikte daha güçlü çıkacağını açıklamıştım. Yol haritamız hazırdır. Söylediklerimizi icraata dökmeye başlıyoruz. Beş yıllık plan dahilinde hareket edilecektir” beyanlarında bulundu.
Başkan Adak, 2017-18 sezonunda, başarıları ile dikkat çeken ve güçlü rakiplerini mağlup ederek şampiyonluk ipini göğüsleyen, kupayı alarak 1. Amatör Kümeye yükselen Romanspor’un, yeni kadrosu ile tekrar sahalara dönmeye hazırlandığını sözlerine ekledi.  
ZİYARETLER…

2017 ve 2018 yıllarında, belediye başkanları, kaymakam, vali, milletvekilleri, parti temsilcileri ve çok sayıda kurum ile kuruluşların ziyaret edildiğini hatırlatan Adak, benzer ziyaretlerin tekrar yapılacağını söyledi.
Geçtiğimiz hafta içerisinde, Başkan Kazım Adak, Genel Sekreter Abdullah Bostancı ve şehir dışından gelen Proje Koordinatörü Fatma Sezen Katrancı ile birlikte Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Roman Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdem Dirimeşe, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kdz. Ereğli İlçe Müdürü Doğan Kale ve 1 Ağustos Perşembe günü, Teknikerler ve Yüksek Teknikerler Derneği (TEKDER) Yönetimi ziyaret edildi.

Merkezi Ankara’da bulunan ve ilçede şubesi açılan Teknikerler ve Yüksek Teknikerler Derneği Şube Başkanı Yasin Bozlar ve yönetimine gerçekleştirilen ziyarette, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Adak, Genel Sekreter Bostancı ve Proje Koordinatörü Katrancı hayırlı olsun temennilerinde bulundular.

Ayrıca, Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin projesi hakkında bilgiler edinildikten sonra görüş alış-verişinde bulunuldu. Gerçekleştirilen ziyaretlerde, kurum temsilcileri projeye destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiler.  









                                                                                     Haber: Timuçin ÖZAT
 
 

Bu haber 2372 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Mehmet
    4 yıl önce
    ÇOK GÜZEL HAREKETLER BAŞARILAR..........
  • Murat ÇATALÇAM
    4 yıl önce
    Tebrikler muvaffakiyetler diliyorum AB projeleri ile 5000 proje içinden ilk 10 a giren derneğiniz geçen sene Avrupa ülkelerinde ziyaretler , projeler İle göz doldurdu bu dernek ve siz kıymetli yöneticileri ile güzel işler yapacağına inanıyorum bizde şube ve Genel merkezimiz İle yanınızdayız Murat ÇATALÇAM TEKDER GENEL BAŞKANI