Hasbeyler Köyü’nden Bursa ve Çanakkale gezisi

Hasbeyler Köyü sakinleri hafta sonu Bursa ve Çanakkale’ye kültür gezisine gitti.

Hasbeyler Köyü’nden Bursa ve Çanakkale gezisi

Hasbeyler Köyü sakinleri hafta sonu Bursa ve Çanakkale’ye kültür gezisine gitti.

Hasbeyler Köyü’nden Bursa ve Çanakkale gezisi
30 Haziran 2025 - 18:22

Hasbeyler Köyü Muhtarı Hasan Duman ve ekibi geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü Bursa ile Çanakkale illerine kültür gezisi düzenledi. Gözdem Burak Tur firmasına ait iki otobüsle sabah saatlerinde Bursa’ya gelen 105 kişilik Hasbeyler Köyü kafilesi burada ilk olarak rehberler eşliğinde Tophane’yi ziyaret etti. Osman Gazi Türbesi’nde nöbet değişimini takip eden kafile daha sonra Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi’nin türbelerini ziyaret edip Kur’an-ı Kerim okudu dualar etti. Tophane ziyaretinin arından tarihi Bursa Ulu Camii’ni ziyaret eden Hasbeyler Köyü kafilesi burada görevlisi rehberlerden camiinin yapımı, mimarisi özellikleri ve içerisinde barındırdığı manevi mesajlarla ilgili bilgi aldı. Bursa kapalı çarşı gezisinin ardından Balıkesir Bandırma’ya geçen kafile burada 5 yıldızlı Grand Asya Otel’de kon akladı. Pazar sabahı vapur gezisi ile Çanakkale’ye geçen Hasbeyler Köyü kafilesi yine rehberler eşliğinde Çanakkale Destanı’nın yazıldığı savaşların yaşandığı bölgeleri gezdi. Rehberlerden gittikleri şehitliklerde yaşananları dinleyen Hasbeyler Köyü sakinleri zaman zaman duygusal anlar yaşayarak göz yaşlarını tutamadı. Gezi sırasında Hasbeyler Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği önceki dönem Başkanı Mehmet Çivici, Çanakkale savaşlarında şehit düşen annesinin dedesinin isminin yazıldığı şehitlik anıtını ziyaret ederek, köy sakinlerine bilgiler verdi. Çivici, Hasbeyler Köyü’nden tespit edebildiklerine göre Çanakkale savaşlarında 3 şehidimizin olduğunu belirterek bunlardan birinin de annesinin dedesi 20. Alay’da görevli iken 12 Ağustos 1914’te şehit olan Hasan oğlu Halil olduğunu ifade etti. Çanakkale Şehitleri anıtı, Çanakkale Müzesi, 57. Alay şehitliği ve Conk Bayırı başta olmak üzere çok sayıda şehitliği ziyaret eden Hasbeyler Köyü kafilesi gece saatlerinde Kdz. Ereğli’ye döndü.
Duman “Çanakkale ders programına konulmalı”
Hasbeyler Köyü Muhtarı Hasan Duman Cumartesi ve Pazar günü iki gün süren 1 gece konaklamalı Bursa ve Çanakkale gezilerinin çok verimli geçtiğini belirterek özellikle Çanakkale’nin her Türk gencine anlatılması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çanakkale Şehitlikleri gezilerini ders müfredatlarına mutlaka koyması gerektiğini söyledi. Muhtar Duman konuşmasında; “Biz Hasbeyler Köyü muhtarlığı olarak vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek, hayatlarını kolaylaştırmak için alt yapı ve üst yapı çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz alt yapı ve üst yapı kadar kültür ve sanat etkinliklerine de önem veriyoruz. Kültür ve sanat etkinliklerimiz kapsamında Bursa ve Çanakkale illerini kapsayan bir gezi planladık. Hasbeyler ve civar köylerden iki otobüsle toplam 105 kişi ilk gün Bursa’yı gezdik. Bursa’da Osman Gazi ve Orhan Gazi, Tophane, Bursa Ulu Camii, Kapalı çarşı başta olmak üzere birçok yeri rehberlerimiz eşliğinde gezdik. Bandırma’da otelde konakladıktan sonra da Çanakkale’ye geçtik. Çanakkale dünya tarihinde ve Türk milletinin gönlünde çok önemli bir yer. Şu anda 57. Alay şehitliğindeyiz ve tüylerimiz diken diken oluyor. Rehberlerimiz Çanakkale’de yaşananları anlatırken çok duygusal anlar yaşadık. Otobüste arkama döndüğümde herkesin hüngür hüngür ağladığını gördük. Bizler burada atalarımıza hürmetimizi ve saygımızı göstermek istedik. Bu ülkenin kuruluşu sırasında ki fedakarlığı ve çabayı bir kez daha gördük. Şehitlerimize ne kadar minnet duysak ne kadar teşekkür etsek ne kadar dua etsek gerçekten o fedakarlıklarının haklarını ödeyemeyiz. Allah hepsinden razı olsun, mekanları cennet olsun. İki gün muhteşem bir gezi oldu. Ben köyümle gurur duyuyorum, ecdadımızla gurur duyuyorum ve ülkemle gurur duyuyorum. Çanakkale’nin kesinlikle milli eğitim tarafından müfredata konulacak bir ders programı olması lazım. Çanakkale’nin anlamı, burada yaşananlar ve önemi gençlerimize mutlaka anlatılıp aşılanmalı. Geziye katılan tüm köylülerime teşekkür ediyorum. Bu gezilerimiz devam edecek” dedi.
Gülsever “Yaşıma bakmadan çok göz yaşı döktüm”
Hasbeyler Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Gülsever’de Bursa ve Çanakkale gezisine katılan tüm köy sakinlerine teşekkür etti. Gülsever konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Geçmişini bilmeyen hiçbir millet geleceğine yön veremez. Her Türk genci ve evladı mutlaka bu topraklara gelmeli ve profesyoneller eşliğinde imkanı dahilinde her noktayı ziyaret etmeli. Buradaki atmosfer öyle bir atmosfer ki insan yere basarken tedirgin oluyor. Muhtemelen bastığımız her yerde kan var, göremiyoruz belki ama yerin altında atalarımızın kemikleri var. İlk başta böyle bir organizasyon yaptığımızda katılıp olup olmayacağıyla ilgili tereddüdüm vardı. Ama katılımı görünce eğer kabul etsek iki otobüs değil buraya 5-6 otobüsle gelebilirmişiz. Gelmek isteyipte gelemeyen çok fazla insanımız var. Tarihimizi mutlaka değişik kaynaklardan okuyup öğrenmek lazım ama birde yerinde gelip görmek lazım. Biraz önce bir mezar taşında 1885-1915 Emin oğlu İsmail Ereğli yazıyordu. Belki de bizim köyümüzden, belki de komşu köyümüzden. Burada 253 bin vatan evladı yatıyor. Birçoğunun mezarı belli değil. Ben bugün yaşıma bakmadan samimi olarak çok göz yaşı döktüm. Anlatılacak bir yer değil, gelip görmek lazım. Başta Hasan muhtarım olmak üzere gezinin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Gezilerimiz bundan sonrada devam edecek.”
Geziye katılan Hasbeyler Köyü ve civar köylerin sakinleri geziden çok memnun kaldıklarını belirterek Hasbeyler Köyü Muhtarı Hasan Duman ve ekibine teşekkür etti.

Bu haber 63 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum