Müesseselerin olduğu ilçeler yok sayılıyor!

TBMM’de TTK’yı Değerlendirdi!

Müesseselerin olduğu ilçeler yok sayılıyor!

TBMM’de TTK’yı Değerlendirdi!

Müesseselerin olduğu ilçeler yok sayılıyor!
09 Mayıs 2019 - 22:41

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında TTK Merkez Atölyesi’nin çalışmalarına da dikkat çekerek, TTK’da yer üstüne de işçi alınması gerektiğini söyledi. TTK Maden Makinaları Fabrikası’nda üretilen ve patentleri alınan Atex (Alev Sızdırmaz) lisanslı ürünlerin geçtiğimiz yıl 17 milyon TL’lik bir tasarruf oluşturduğunu belirten Yavuzyılmaz, yer üstüne işçi alınmazsa temmuz ayında dökümhanede çalışacak yalnızca üç kişi kalacağını ve bu ürünlerin üretilemez hale geleceğini belirtti.

TBMM’de TTK’yı değerlendirdi!

CHP’li Yavuzyılmaz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TTK'nin istihdam politikalarına yönelik eleştiri ve değerlendirmelerinde bulundu.
TTK'nin Türkiye sanayisinin lokomotifi olduğunu ancak verimliliğinin artırılmasının daha fazla istihdamla mümkün olabileceğine işaret eden Yavuzyılmaz, TTK'nın merkez atölyelerinde üretilebilen "ateks" ürünler sayesinde bu kategoride ithal ürün bağımlılığının azaltıldığını ve 17 milyon liranın üzerinde bir kazanç sağlandığını anlattı.

Yer üstüne de işçi alınmalı!

TTK'nin yer üstü işçi istihdamında 290 kişilik norm kadro yerine 155 kişi ile üretim yaptığını, bunun yaklaşık %50 kadro eksikliği anlamını taşıdığını belirten Yavuzyılmaz, "17 Milyon TL tasarruf sağladığımız Atex ürünlerin üretildiği atölyede personel yetersizliği nedeniyle üretim yapılamaz hale gelecektir. İşçilerin bir kısmı emekli olacak çünkü TTK'da Toplu İş Sözleşmesi nedeniyle iş barışı bozulmuş durumdadır. Aynı tezgahta çalışan işçiler farklı ücret alıyorlar. Bu, onur kırıcı bir durumdur. Milletvekilleri arasında böyle bir maaş farkı olsaydı, Meclis'te yer yerinden oynamıştı. Bu onur kırıcı muameleyle karşı karşıya kalan personel atek Mutlaka yerli ve patentlerini aldığımız ürünlerin üretimini artırmalıyız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı harekete geçerek TTK'de yer üstü işçi sayılarını artırmalı, norm kadroları tamamlanmalıdır."

Yavuzyılmaz ayrıca açıklamasında TTK’nın işçi alımı kuralarına da değinerek; 2-3 Mart'ta gerçekleştirilen TTK'ye kura ile işçi alımının, müesseselerin bulunduğu ilçelere kontenjan ayrılarak yapılmadığını ileri sürdü. Yavuzyılmaz "Zonguldak'ta madencilik kültürünü küçük yaşlardan itibaren almış gençlerimiz maalesef TTK çalışanı olamadılar. Bu kura sonrasında değerlendirmelerimizi Valiliğe ve Bakanlığa ilettik. Soru önergesi de verdik. 500 işçi alımı yapılacak 2019 yılında. Bu alımın, müesseselerin bulunduğu ilçelere yeterli kontenjanlar tanınarak yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Maden Şehidi ailelerine istihdam sağlanmalı!

Zonguldak'ta birçok ailede maden şehidi bulunduğuna değinen Yavuzyılmaz, 2003 yılından sonraki dönemde maden şehitlerinin aile fertlerine kamuda iş imkanı tanındığını ancak daha önceki dönemde şehit olanların yakınlarına bu hakkın verilmediğini söyledi. Yavuzyılmaz, bu hakkın bütün maden şehitlerinin ailelerine tanınmasını istedi.
Maden şehit yakınlarının devlet kurumlarında işe alınmaları konusunda verilen sözlerin tutulmasını talep eden Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:

2019’da 1340 işçi emekli olacak!

"TTK'dan gelen resmi rakamı söylüyorum: '31.12.2019 tarihi itibarıyla Kurumumuzun yer üstü işçiliklerinde 107, yer altı işçiliklerinde ise 1233 olmak üzere toplam 1340 işçimiz emekli olmaya hak kazanacaktır.' Yani 23 Mayıstaki kurada alınacak 500 işçi bir tarafa, diğer tarafta emekli olacak 1340 TTK işçisi var. İşe alım rakamları samimi değildir. Kurumdaki verimliliğin artırılması için, özellikle müesseselerin bulunduğu ilçeler ağırlıklı olmak üzere, ruhsatsız maden ocaklarındaki kayıt dışı istihdamın bir an önce TTK'da çalışır yani kayıt içi hale getirilmelidir."

Bu haber 944 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum