Son 54 yılın en fazla yağışı...

Akçakoca başta olmak üzere, Cumayeri ve Karadeniz Ereğli ilçelerini vuran selin izleri silinmeye çalışılırken, felaketle sonuçlana yağışların son zamanların en şiddetlisi olduğu açıklandı. Meteoroloji ise yeterli uyarıyı yapmamasından dolayı eleştirilerin hedefi oldu.

Son 54 yılın en fazla yağışı...

Akçakoca başta olmak üzere, Cumayeri ve Karadeniz Ereğli ilçelerini vuran selin izleri silinmeye çalışılırken, felaketle sonuçlana yağışların son zamanların en şiddetlisi olduğu açıklandı. Meteoroloji ise yeterli uyarıyı yapmamasından dolayı eleştirilerin hedefi oldu.

Son 54 yılın en fazla yağışı...
19 Temmuz 2019 - 15:48

Haber Merkezi – 17 Temmuz Çarşamba akşamı başlayan ve 18 Temmuz Perşembe sabahına kadar çok kuvvetli şekilde etkili olan gök gürültülü sağanak geçişleri, Düzce’nin Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka ve Zonguldak'ın Ereğli ilçelerinde su baskınları ve sele yol açmıştı.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre, Düzce-Akçakoca çevresinde, 14 Temmuz 1965’ten beri bir gün içerisinde bu denli bir yağış olmadığı tespit edildi. 18 Temmuz gecesi, birkaç saat içerisinde, Gölyaka’nın yüksek kesimlerinde metrekareye 149 mm, Akçakoca ilçe merkezinde de, 75 m2/mm, Cumayeri'nde de 66 m2/mm yağış kaydedildi. Bu veriler bazında Akçakoca ve çevresine son 54 yılın en fazla yağışı düştü.

Karadeniz Ereğli ilçesinde, 1995 yılının ardından en fazla yağışı aldı. İlçe merkezine 4 saat içerisinde 132 m2/mm yağış düştü. 2007’de Ağustos ve Eylül aylarında yaşanan sel felaketlerinde, 84 ve 114 m2/mm yağış almıştı. 1995’in yaz sezonunda yaşanan selde ise, ilçe merkezindeki Pençes deresi taşmış, ayrıca mahallelerde dahil birçok ev ve işyerini su basmıştı.

METEOROLOJİ EREĞLİ'DEKİ YAĞIŞI GÖREMEDİ!
Düzce’de 3, Zonguldak’ın da bir ilçesini vuran, Akçakoca’da felaketle sonuçlanan sel felaketi konusunda Meteoroloji yetkililerinin yeterli uyarılarda bulunmadığı iddia ediliyor. Belediyelerde konuyla ilgili zamanında uyarılmazken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden, konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

17 Temmuz Çarşamba şiddetli yağışlar başlamadan saatler önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü sitesinde, Sakarya, Düzce, Akçakoca, Gölyaka, Çilimli çevrelerinde şiddetli sağanak beklendiği uyarısı yer almıştı. Ancak, birkaç saatte metrekareye 131 kilogram yağışın düştüğü son 24 senenin en fazla yağışını alan Ereğli ile ilgili “Kuvvetli Yağış Uyarısı” yapılmadığı görüldü. Yağışlar, Zonguldak merkez ve diğer ilçelerinde ise pek etkili olmadı. Zonguldak merkeze, 27 m2/mm, Alaplı ilçesinde 16 m2/mm, yağış düşerken Devrek’te çisenti olduğu öğrenildi. Gökçebey ve Çaycuma ilçelerinde ise o gece havanın kapalı olduğu ve yağış olmadığı belirtildi.

YARALAR SARILIYOR, KAYIPLAR ARANIYOR
Özellikle, Akçakoca ilçesi birçok köyü ile birlikte tarihi felaketlerinden birini yaşadı. 200’den fazla kişinin mahsur kaldığı, yolların, köprülerin hasar gördüğü, yüzlerce ev ve işyerini su bastığı ilçede bazı köy yolları da sel ve heyelan nedeni ile kapanmıştı. 100 ev tamamen yıkıldı. Çok sayıda araçta, köylerde ve ilçe merkezindeki derenin taşmasıyla  sürüklenmişti. Denizle karanın birleştiği görüntüler ise ürkütücü karelere sebep olmuştu. Mahsur kalanlar 5 helikopter ile kurtarılırken, AFAD, jandarma, itfaiye, sağlık ve polis, belediye ekipleri seferber oldu. Kayıp olan, 4'ü çocuk, 2'si kadın ve biri erkek olmak üzere 7 kişiyi arama çalışmaları devam ederken, 19 Temmuz Cuma, 1 kadının cesedinin bulunduğu öğrenildi. Binlerde küçükbaş küçükbaş, yüzlerce büyük baş hayvan telef oldu.Halen kapalı olan 5 köy yolunun açılması için çalışmalar devam ediyor. Selden etkilenenlere de yetkililer tarafından yardım ediliyor.  

Ereğli’de de hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
                                                                                         Haber: Timuçin ÖZAT
 

Bu haber 1420 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum