Yaz yağışları kış ortalamasını geçti

Karadeniz Bölgesi en yağışlı yaz mevsimlerinden birini yaşarken, tahminlerin üzerinde düşen yağışlar bazı kesimlerde afet sınırlarını zorluyor. Zonguldak ve Ereğli’de, yaz yağışları kış ortalamalarını geçti.

Yaz yağışları kış ortalamasını geçti

Karadeniz Bölgesi en yağışlı yaz mevsimlerinden birini yaşarken, tahminlerin üzerinde düşen yağışlar bazı kesimlerde afet sınırlarını zorluyor. Zonguldak ve Ereğli’de, yaz yağışları kış ortalamalarını geçti.

Yaz yağışları kış ortalamasını geçti
22 Ağustos 2019 - 18:16

Haber Merkezi -  Karadeniz Bölgesi’nde Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarından etkili olan aşırı yağışların bazıları uzmanları bile şaşırtıyor. Yıllardır araştırılan ve tartışılan iklim değişiminin etkilerinin yağış ve sıcaklık düzenini etkilediğine dikkati çeken meteorologlar, yaz sezonu boyunca etkili olan yağışların büyük bölümünün, Marmara, Karadeniz ve Anadolu’nun bazı kentlerinde güçlü şekilde etkili olduğunu belirttiler.
Zonguldak merkez, Ereğli, Alaplı, Kozlu ve Kilimli ilçeleri ile bu şehirlerin kırsallarında son 3 ay içerisinde etkili olan yağışlar su baskını, taşkın ve beraberinde sellere yol açtı.

17-18 Temmuz’da Düzce’nin özellikle Akçakoca, Gölyaka ve Cumayeri ilçeleri ve bağlı köylerinde yaşanan sel felaketinde bazı noktalara birkaç saat içerisinde 170 kg/m2 yağış düşmüştü. 7 can alan felaketin maddi bilançosu da büyük olmuştu. Onlarca ev kullanılamaz duruma gelirken, yüzlerce ev ve işyerleri sular altında kalmıştı. Akçakoca’da özellikle kırsal kesimde selin izleri halen silinmeye çalışılıyor. Selzedeler için yetkililerin dışında da bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yardım çalışmaları gerçekleştirilmişti. Akçakoca ve çevresinde son yüzyılda böyle bir yağışın olmadığı kaydedilmişti. Yine aynı saatlerde Karadeniz Ereğli’ye 132kg/m2 yağış düşmüş, 3 mahalle sular altında kalmış ve mahsur kalanlar olmuştu. 

20-21 Ağustos’ta, meteoroloji yetkilileri 19 Ağustos akşam saatlerinde, Düzce, Bartın, Zonguldak ve ilçeleri için 20-50-75 kg/m2   arası “kuvvetli-çok kuvvetli” kategoride yağış uyarısı yaptı.  Zonguldak merkezde 21 Ağustos etkili olan yağışlar 100 kg/m2 ‘ ye ulaştı. Kilimli ve Kozlu ilçelerinde yollar göle döndü. Kozlu kırsalında dere taştı, köprü çöktü ve yer yer heyelanlar oluştu. Zonguldak'ın bazı kesimlerinde otomobiller sürüklendi. Zonguldak merkez bu değer ile 21 Ağustos günü Türkiye’de en fazla yağışın düştüğü kent oldu. Ereğli ilçesinin bazı köylerinde de su baskınları yaşandı.

20-21 Ağustos günlerinde Zonguldak merkeze toplan 120 kg/m2,  Alaplı ilçesine 48  kg/m2,  Ereğli ilçesine de 33 kg/m2 yağış düştü.

ŞAŞIRTAN VERİLER, DEĞİŞEN TAHMİNLER
Tüm bu ortalamalar ile Zonguldak’a Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında düşen yağış miktarı, en yağışlı olan Kasım, Aralık ve Ocak ortalamalarını da geçti.  

Zonguldak, Ereğli ve Alaplı’da, en yağışlı aylar, 148 kg/m2 ile Aralık ve 140 kg/m2  ile Ocak aylarıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında düşen yağış miktarları ise bu değerleri aştı. Temmuz ayı içerisinde 1 gecede Ereğli 132 kg/m2 aldı. Temmuz genelinde ise bu değer, 170 kg/m2’yi aştı. Ağustos ayının ilk 3 haftasında Zonguldak’a 160 km/m2’ye yakın yağış kaydedildi. Bunun 120 kg/m2’si 20-21 Ağustos’ta birkaç saat içerisinde ölçüldü.

Meteoroloji Mühendisi (CNN Türk Meteoroloji Editörü) Bünyamin Sürmeli, yaz sezonu boyunca gelen her yağışın güçlü şekilde etkili olduğunu, bu duruma etkenlerden birinin de yüksek deniz suyu sıcaklıklarından kaynaklandığını belirtti.   

Yüksek Meteoroloji Mühendisi Gökhan Abur’da, özellikle yaz sezonunda bazı sistemlerin tahminlerinde zorlandıklarını ifade ederek, koşulların birkaç saat içerisinde bile değişkenlik gösterdiğini, bu sebeplerden dolayı 3-4 günlük tahminlerin yanı sıra, günlük tahminlerin ve anlık uyarıların düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini ifade etmiştir.      

AY SONUNA KADAR YAĞIŞ YOK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) haftalık tahminlerine göre, sıcaklıkların artacağı ve Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu dışında yurt genelinde,  Ağustos sonuna kadar kayda değer yağış beklenmediği açıklanırken, 3 günden sonraki tahmin tutarlılıklarının azaldığı, bu nedenle günlün olarak hava durumunun takip edilmesi gerektiği önerildi.   



                                                                                     Haber: Timuçin ÖZAT
 

Bu haber 958 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum